Udviklingsstadier fra fødsel til 4 måneder


Denne artikel giver et indblik i hundens udvikling og indeholder nyttige råd om, hvad du skal være opmærksom på i forskellige udviklingsstadier.


Både den fysiske og mentale udvikling af hunden er vigtig.


Uanset race gennemgår alle hunde de samme udviklingsstadier fra fødsel til død. Dog varierer udviklingshastigheden både fysisk og mentalt. Mindre racer udvikler sig ofte hurtigere end større racer. De udviklingsstadier, der er beskrevet nedenfor, er derfor generelle og gælder for alle hunde. For eksempel betragtes en fransk bulldog typisk som voksen omkring 18 måneder.


De Vigtige Udviklingsstadier


Det er vigtigt for både opdrættere og hundeejere at have forståelse for hundens og hvalpens udviklingsstadier. Dette gælder især i forhold til prægning fra hvalpens fødsel og særligt socialisering i den vigtige udviklingsfase. Positive og negative oplevelser i denne periode vil forme hundens reaktioner og opfattelse af omverdenen - resten af livet.


Det er derfor afgørende, at opdrættere har kompetencer og viden om prægning og socialisering, så hvalpen er i stand til at:


Skifte hjem uden mentale udfordringer

Lære hverdagens regler og begrænsninger i det nye hjem

Træne med hvalpen

Håndtere udefrakommende stimuli, som for eksempel andre hunde, lyde og hændelser

Opbygge en god og tillidsfuld relation mellem hvalp og ejer

Det er vigtigt at undgå at presse hvalpen til at lære ting i et tempo eller sværhedsgrad, som den ikke kan følge med i, da dette kan gøre den usikker og gøre indlæringen sværere. Ved at opbygge et stærkt bånd mellem dig og hvalpen vil den blive mere og mere tryg i jeres forhold, hvilket gør indlæringen nemmere og sjovere for begge parter.


0-3 uger - prægningsfasen


I denne periode af deres liv oplever hvalpene verden primært gennem deres følesans, smagssans og lugtesans, da deres øjne først åbner sig omkring dag 10.


Understøttende elementer i denne fase inkluderer:


- Temperatur i hvalpekassen bør ligge omkring 25-26 grader.

- Tævens sindstilstand, da både frygt og angst kan overføres til hvalpene.

- Fysisk kontakt med både moderen og kuldsøskende.


Superhund-programmet


Jeg anvender det såkaldte 'Superhund-program', udviklet af det amerikanske militær. Resultaterne tyder på, at hvalpe, der blev håndteret efter disse principper, klarede sig bedre i problemløsningssituationer sammenlignet med hvalpe, der ikke blev håndteret på samme måde. Desuden havde de en bedre evne til at håndtere stress (hurtigere reaktionsevne).


De fem øvelser skal udføres én gang dagligt i 3-5 sekunder pr. øvelse (fra dag 1 til dag 16):


  • Taktile stimulering - en vatpind føres mellem hvalpens tæer.
  • Hvalpen holdes med hovedet opad.
  • Hvalpen holdes med hovedet nedad.
  • Hvalpen lægges på ryggen.
  • Hvalpen lægges på en kold klud.


3-5 uger - den primære socialiseringsfase


Når hvalpen når en alder af omkring 3 uger, begynder den at udforske sine nærmeste omgivelser.


Under denne fase er hvalpens hjerne særligt åben for oplevelser og input. Disse oplevelser bør være "primære", hvilket betyder, at de involverer moderen, kuldsøskende og de primære fysiske omgivelser, som hvalpene er vant til at forholde sig til, såsom opdrætteren, familiens hjem, og haven.


Flerarts-socialisering


Når hvalpen når en alder af cirka 4 uger, begynder den at interagere med voksne, børn og andre dyr uden for hjemmet.


Som opdrætter prioriterer jeg regelmæssigt individuel tid med hver hvalp. Her bruger jeg tid på at tale med hvalpen, kæle den, røre ved dens poter, kigge på dens tænder og have kropskontakt. Alt dette er med til at lære hvalpen at blive håndteret og styrker dens forbindelse til mennesker.


5-8 uger - Den sekundære socialiseringsfase


Når hvalpene når 5-8 uger, begynder den sekundære socialiseringsfase, hvor de små kræ har et dybt ønske om at udforske deres omgivelser. Deres søvn reduceres, og de er mere vågne og aktive i løbet af dagen.


Denne periode er afgørende for deres udvikling, og det kræver en dedikeret indsats fra opdrætteren. Hvalpene skal ikke blot holdes i en indhegning eller et hunderum; de skal opleve og lære en bred vifte af ting.


Hvalpenes syn er stadig begrænset til 1-2 meter, men deres hørelse er fuldt udviklet. Deres leg bliver mere voldsom, og de begynder at interagere mere socialt med hinanden. Moderen begynder også at opdrage hvalpene ved at lære dem at respektere grænser.


Stimulerende aktiviteter


Det er vigtigt, at opdrætteren giver hvalpene nye og stimulerende oplevelser i denne fase af deres liv. De skal udsættes for forskellige lyde, visuelle indtryk og træningssituationer, så de kan udvikle sig fuldt ud. Disse inkluderer:


Hverdagslyde som støvsugere, kaffemaskiner, biler og høj musik.

Specielle lyde som metal mod metal, plastik eller papirposer, der knitrer, eller kaste godbidder.

Visuelle input såsom at være uden for hvalpegården, møde forskellige mennesker og venlige hunde, køre i bil og udforske nye steder.

Det er også en god idé at begynde at lære hvalpene grundlæggende færdigheder som indkald, børstning og klipning af kløer.


Undgå negative situationer


Det er vigtigt at undgå negative eller skræmmende situationer for hvalpene i denne fase, da det kan have langvarige konsekvenser for deres mentale helbred. De erfaringer, de får i denne unge alder, udgør en stor del af deres livsindlæring.


Husk at undgå:


At lade hvalpen bide i fingre.

At lade hvalpen slikke på mennesker.

At lade hvalpen hoppe op. Disse adfærdsmønstre kan være svære at ændre senere i livet, så det er bedst at undgå dem fra starten.

Ved at give hvalpene en positiv og stimulerende oplevelse i denne fase, kan du hjælpe dem med at udvikle sig til sunde og glade voksne hunde.


8-12 uger - Anden socialiseringsfase - fortsættes hos ny ejer


Når opdrætteren har gjort et godt stykke arbejde, er de fleste hvalpe klar til at flytte til deres nye familie. De er tilpasningsdygtige og klar til det nye og ukendte, der venter dem.


Socialiseringsaktiviteter


Alle oplevelser bør foregå i et roligt tempo, med få aktiviteter ad gangen. Gentag oplevelserne flere gange med pauser imellem, så hvalpen ikke overvældes af for meget nyt på én gang, men derimod får en blanding af nye og velkendte oplevelser. Dette styrker hvalpens selvtillid.


Brug en glad og rolig stemme (og godbidder) til at støtte hvalpen i at lære. Her er nogle af de aktiviteter, din nye hvalp skal prøve:


Møde venlige mennesker med forskelligt udseende:


- Børn og voksne (både mænd og kvinder)

- Personer med fuldskæg, skaldede personer og personer med meget hår

- Mennesker med forskellige typer hovedbeklædning

- Personer i kørestol, med stok eller som halter


Formålet er at opbygge hundens tillid til fremmede, uanset deres størrelse, køn, alder, form og farve.


Stifte bekendtskab med andre dyr:


- Katte (som er vant til hunde)

- Hamstere, marsvin og kaniner (hvor hvalpen holdes på afstand af buret)

- Duer og måger (på stranden, i byen osv.)


Besøge fremmede steder:


- Korte ture på 5-10 minutter i rolige omgivelser

- Observere på legepladser (hvor børnene ikke stimler sammen omkring hvalpen)

- Gå en tur i gågaden (start med en hverdagsaften, hvor der er få mennesker)

- Besøge landet, hvor hvalpen kan se dyr som køer og heste på marken og høre en traktor køre forbi

- Vænne sig til at køre i bil, bus og tog


3 til 4 måneder - den sekundære socialiseringsfase


I denne alder fortsætter hvalpene med at opleve positive situationer, og som de bliver ældre, udvikler de også mere mod.


Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at negative oplevelser kan have langvarige konsekvenser for hvalpens udvikling og trivsel.


Det er også afgørende at introducere hvalpene til forskellige lyde. Ved at lære dem at reagere positivt på uforudsigelige og pludselige lyde, hjælper du dem med at håndtere hverdagens lyde med større ro. Dette inkluderer lyde som høje stemmer, døre der smækker, jagtskydning, skraldebiler, byggearbejde, festfyrværkeri og forberedelserne til nytårsaften.


Hvalpens bideri


I den tidligere alder har hvalpene lært, at at bide betyder kontakt, hvilket kan resultere i, at de bider i forskellige ting derhjemme.


Når hvalpen bider dig, kan du med fokus på positive oplevelser forlade rummet og lukke døren efter dig. Lad hvalpen være alene i 20-30 sekunder og vend så tilbage. Vær neutral og genoptag aktiviteten, når du kommer tilbage. Gentag processen, hvis hvalpen gentager bideriet. Dette vil hjælpe hvalpen med at forstå, at den ikke får positiv opmærksomhed ved at bide.

Udtalelser

"Vi er førstegangs hundeejere og de første uger efter vi havde hentet vores lille Arnold, brugte vi Mette en del til at få råd om kost, opdragelse, alene-hjemme træning, natterutiner, nødvendigt udstyr og meget andet. Ingen spørgsmål har været for små. Vi har altid fået et hurtigt og brugbart svar enten på skrift eller som talebesked. Vi har også haft en telefonsamtale, hvor vi havde samlet en masse spørgsmål sammen, som vi fik gode svar på. Man er ikke i tvivl om, at Mette har rigtig meget viden om hunde og deres adfærd og vi har været meget glade for de råd vi har fået hele vejen igennem. Mette har også været rigtig god til at støtte op om, at vi gjorde det rigtige, sådan at vi har været trygge i alt det nye".

-Anne Kasper


Vi købte Alfred af Mette, efter længere tids research på gode avlere med sundhed i fokus. Vi har ikke et sekund fortrudt vores valg af avler. Alfred er en fantastisk hund med det skønneste sind. Han er nysgerrig, modig og legesyg og pga hans lange snude, kan han løbe og lege uden at grynte og hive efter vejret. Ham føler vi os rigtig heldige med! Som første gangshundeejere er der selvfølgelig en masse ting, der gør en usikker. Når vi har spurgt Mette til råds, har hun altid svaret hurtigt og hendes viden om franske bulldogs er enorm. Vi har altid følt os i trygge hænder, når vi har kontaktet Mette, der har hjulpet os pylrede hundeforældre i flere situationer med gode råd om foder, kosttilskud, socialisering og meget mere! Kæmpe anbefaling her fra, Du får den med det samme

-Anne-Sophie